3.1 Toz:
Islak çamur, kurutma öncesinde, granülasyon ünitesinde nozullardan geçirilerek uygun makarna formuna şekillendirilir. Bu ön şekillendirme, farklı çaplarda granül yapılaşmasını engellediği gibi aynı zamanda toz oluşumundan kaçınılmasına da büyük ölçüde yardımcı olur.
Ürün bir bant üzerinde taşındığından, sürtünme, gerilme ya da santrifüj gibi toz problem yaratacak etkilerden uzaktır.
Hava akış hızı çok yavaş olduğundan toz partiküllerinin hava ile taşınması mümkün değildir.
Tesiste, kurutma binası havasına verilen veya baca gazına karışan toz emisyonu eser miktardadır. Ortaya çıkan az miktardaki toz, kurutma tüneli tabanında zamanla birikmektedir. Bu toz, 1 veya 2 yılda bir temizlenerek ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
Toz miktarının çok az olması sebebiyle, yanma, tutuşma veya alevlenme riski de son derece düşüktür.
Kurutma tesisi 1 adet online toz ölçüm cihazı ile donatılacaktır. Bu toz ölçüm cihazı, herhangi bir işletme anında, kurutma tüneli içindeki toz konsantrasyonu 30 mg/m3 değerine ulaştığında bir alarm tetikleyecek ve tesis emniyet için duruşa geçecektir. Toz sebebiyle yanma/patlama durumunun ortaya çıkması, toz konsantrasyonunun ancak 50-100 g/m3 gibi değerlere ulaşmasında mümkündür. 30 mg/m3 gibi bir maksimum değere set edilmiş olan toz sensörü, tesiste yanma/patlama gibi olayların oluşma ihtimalini ortadan kaldırmaktadır.
3.2 Gaz / Koku:
Kurutma sıcaklığı düşük sıcaklık sayılan 130-140 derece arasında gerçekleştiğinden ürün yapısı bozulmadan konvektif ısı transferi ile kurutulmaktadır. Bu buharlaşma için gerekli ısının sıcak hava ile beslendiği anlamına gelir. Bu sistem sıcak yüzey temaslı yüksek sıcaklıkta ısıtmalardan koku anlamında büyük avantaj sağlar. Bu sayede atık hava miktarı azalır buna bağlı olarak da koku miktarında düşüş meydana gelir.
Ek olarak homojen ürün dağıtımı bölgesel fazla ısınmaları engellediği için kuruma her bölgede aynı ölçüde olur.
3.3 Atık Hava Soğutma / Nem yoğunlaşma
Islak Temizleme Sistemi ile atık havası temizleme işlemi de yapılır. Atık hava, gaz yıkama ünitesinde (Wet Scrubber) su püskürtme metodu ile soğutulur. Bu sayede gazların birçok bölümü koku yaratan maddeler ile birlikte yoğunlaşır. Ek olarak ince toz partiküller temizleme esnasında havanın içinden ayrıştırılır.
Gaz Yıkama Ünitesi suyu Arıtma Tesisi Çıkış suyundan kullanılır. Sistemden deşarj edilen tüm su tekrar tesis girişine verilir.
Bu Atık hava temizleme sistemi koku giderimi ile birlikte ince toz parçalarının ayrılmasını da garanti eder.